top of page

RECENT POSTS: 

Fysioterapia

Olemme käyneet Inarin kanssa monta keskustelua siitä, millaista täällä on työskennellä Suomeen verrattuna. Olemme ihmeissämme siitä kuinka hyvin täällä pärjätään vähistä varoista ja vähäisistä välineistä huolimatta. Työ tehdään huolellisesti ja suurella sydämmellä.

Meidän "foreign bodies" - ryhmä vapaalla :)

Samat kaverit töissä :)

Verrattuna Suomeen täällä painotetaan lääketieteellisiä termejä ja diagnosointia. Fysioterapeutit diagnosoivat sairauksia siinä missä esimerkiksi lääkärit. Mitään ei kuitenkaan tehdä ilman lääkärin määräystä - lääkäri antaa terapialle raamit, toisin kuin Suomessa. Suomessa lääkäri lähettää fysioterapiaan ilman määrittelyä siitä, mitä terapian tulee sisältää.

Täällä kääkäri sanoo jopa kuinka monta minuuttia lämpöpakkauksia käytetään. Omiin PT-noteseihin eli kirjaukseen asiakastapaamisista voi kirjoittaa itse sen sairauden tai oireen, jota fysioterapeutti asiakkaalla epäilee. Perustelut on tietenkin laitettava - ihan pelkkää arvailua ei tietenkään saa kirjata. Epäilty sairaus on syytä kirjata etenkin mikäli on lääkärin kanssa eri mieltä siitä, mikä asiakasta vaivaa.

Meidän lemppareita töistä :)

Jokainen asiakastapaaminen menee melkoisen samalla kaavalla:

-verenpaine ennen kuin tehdään mitään asiakkaalle

-anamneesi: sairaudet, valituksen kohteet, miksi tullut terapiaan, mitä käynyt, kipu (PS= pain scale 0-10) jne. - vastaa täysin Suomen tapaa toimia

- tämän jälkeen asiakkaalta testataan diagnoosista riippumatta: tunto (pinta, syvä ja kiputunto) ja refleksit

-jokaisen asiakkaan tutkimiseen kuuluu lihasvoiman mittaaminen (vastaa suomen manuaalisen lihasvoiman mittaamista: arvioidaan asteikolla 1-5), liikkuvuuksien (olkanivel, lonkka, polvi, nikka, ranne ja kyynärpää) - liikelaajuudet ilmoitetaan asteen tarkkuudella verraten normaaleihin viitearvoihin

-tasapainon arvioiminen - tapauksesta riippuen seisoma tai istumatasapaino

- ADL - toiminnot, kuten vessassa käynti, pukeutuminen, hiusten kampaaminen - testataan niin että asiakas näyttää niiden toteutumisen (arvioidaan asteikolla 0-7)

- koko ajan kommunikoidaan myös asiakkaan läheisten kanssa, sillä filippiiniläiseen tapaan läheisiä on aina joukollinen paikalla (sairaalassa hoito on usein heidän varassaan) - omaiset vastaavat esimerkiksi asentohoitojen toteutumisesta, hoitaja ainoastaan asettaa paperilapun seinään, jossa kerrotaan kuinka monta tuntia missäkin asennossa asiakkaan tulisi olla

- lopuksi otetaan vielä verenpaine (jos ongelmia sydämen kanssa esimerkiksi diagnoosina CVD niin verenpaine mitataan myös hoidon/tutkimuksen aikana)

Lopuksi aina kiitetään asiakasta ja omaisia ja puhutellaan tietenkin aina herroittelemalla ja rouvittelemalla :) Tämän tutkimuksen jälkeen palataan kuntoutusosastolle ja kirjoitetaan IPT note (meidän tapauksessamme. Paikalliset opiskelijat suorittavat Initial Evaluationin, joka on laajempi ja tarkempi), mikä vastaa Suomessa tehtävää kirjaamista. Erona on se, että täällä tuotos tehdään käsin kirjoittamalla A4- paperille, ei koneelle jotakin ohjelmaa avuksi käyttäen, kuten Suomessa.


bottom of page